Mere Behen Ki Shaadi : Implementasi spektakuler sinema Bollywood ke dalam teater / Mohd Zhafir Muzani Mohamad - Mohd Zhafir; Muzani Mohamad (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Spektakuler merupakan antara elemen yang terpenting dalam sesebuah persembahan teater yang pernah diutarakan oleh ahli falsafah zaman Yunani iaitu Aristotle. Menurut beliau, spektakuler dapat dilihat melalui beberapa sudut iaitu pelakon, kostum, set, penataan cahaya dan audio. Pemerhatian terhadap spektakuler menjadi perkara yang amat penting untuk penulis kerana berdasarkan pemerhatian peribadi, kebanyakan penggiat teater di Malaysia tidak menggunakan elemen spektakuler itu sebaik mungkin. Maka, untuk memastikan penulis dapat menguasai elemen spektakuler dengan sepenuhnya, penulis telah memilih untuk melaksanakan sebuah teater berkonsepkan Bollywood yang membawa gaya persembahan muzikal. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti ciri-ciri spektakuler yang terkandung di dalam sinema Bollywood dan mengimplementasi ciri-ciri yang telah dikenalpasti ke dalam pementasan teater Mere Behen Ki Shaadi. Rekabentuk kajian dalam menyempurnakan kajian ini ialah penulis memilih kaedah kualitatif dengan membuat rujukan beberapa buah buku, artikel-artikel dan filem-filem Bollywood yang tertentu.