Projek animasi 2D hungry cat: penggunaan teknik splatter berus digital dalam rekaan latar belakang animasi 2D / Nurul Adrikah Amin - Amin, Nurul Adrikah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ini membincangkan penggunaan lorekan berus digital dalam rekaan latar belakang animasi 2D. Rekaan latar belakang animasi melalui teknik digital dapat mewujudkan kesan yang kompleks dan rupa yang organik. Animasi Mary (2015) oleh Michira Boudet, Cécile Carre, Viviane Guimarães, Fanau Lefebvre, dan Léni Marotte adalah sumber inspirasi. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti kriteria visual lorekan berus digital dalam rekaan latar belakang animasi 2D. Teknik lorekan berus digital oleh Lefebvre dibincangkan dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa teknik penggunaan lorekan berus mempunyai elemen estetik dalam rekaan latar belakang animasi. Namun, teknik penggunaan lorekan berus digital harus di praktikkan untuk menimbulkan tekstur berus di dalam rekaan latar belakang animasi 2D. Oleh itu, hasil daripada kajian ini akan di aplikasikan ke dalam projek animasi pendek Hungry Cat.