Pembangunan rohani dalam Islam / Mohd Asri Abdullah (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 1992)
Penjajahan pemikiran umat Islam oleh kolonial telah menyebabkan berlakunya kegawatan pemikiran orang-orang Islam dalam mencari identiti sendiri; jauh terpesong dari hakikat kehidupan Islam yang sebenar, mudah teperdaya dengan konsep kemajuan dualistik - iaitu yang memisahkan kemajuan ekonomi daripada nilai-nilai akhlak dan keperluan rohaniah, dan menganggap bahawa kemajuan ekonomi (kebendaan) itulah pembangunan yang dikejar-kejar. Sedangkan hakikat sebenamya adalah bertentangan. Dalam Islam, pembangunan bermula dari diri insan itu sendiri. Sehubungan dengan itu, dalam penulisan ini, penulis akan membuat sorotan awal mengenai konsepsi Islam tentang pembangunan rohani, di mana titik bertolaknya dan ke arah mana matlamatnya.