Matematik dan masa depan pelajar Islam - fokus Sarawak / Ibrahim Abu Shah (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 1992)
Untuk berjaya di dalam dunia moden ini, seseorang individu memerlukan beberapa kemahiran asas. Salah satu daripadanya adalah kemahiran kuantitatif. Teras untuk kemahiran ini adalah matapelajaran matematik. Ianya menjadi keperluan penting untuk memahami beberapa bidang penting seperti Ekonomi, Perakaunan, Sains dan Teknologi, Sains Kemasyarakatan dan Iain-lain lagi. Hakikat ini adalah jelas apabila kita merujuk kepada kelayakan masuk untuk kursuskursus di Pusat Pengajian Tinggi. Di ITM sahaja, hampir semua kursus diploma mengkehendaki pelajar-pelajar mendapat kepujian dalam Matematik atau Matematik Tambahan di peringkat SPM. Begitu juga dengan syarat-syarat kemasukan ke universiti-universiti tempatan.