Kepelbagaian ilmu di ITM (fokus ITMCS) dan pembangunan pelajar / Fairuzah Basri (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 1992)
Budaya ilmu adalah tunjang suatu tamaddun. Lihat sahaja tamaddun Greek, Cina, sejarah awal Islam, Barat dan Jepun. Tamaddun di atas menjadi rujukan tamaddun hari ini. Ini menunjukkan setiap kawasan geografi telah berjaya mencipta tamaddun yang menambah sejarah tamaddun manusia. Malaysia yang berada di kawasan geografi Asia Tenggara mempunyai 'wawasan 2020'. la adalah satu gagasan fikiran yang merangkumi seluruh aspek kehidupan untuk jangka masa 10 tahun akan datang dan seterusnya. Ianya menggambarkan satu cita-cita yang besar dan penuh semangat keberanian. Dasar Pembangunan Nasional (DPN) sebagai perincian wawasan 2020 pula penuh dengan strategi pembangunan. Terdapat 8 aspek kritikal teras pembangunan dekad 90an.