Pola pengundian masyarakat Cina dalam pilihanraya Sarawak 2001 / Shaharuddin Badaruddin (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2004)
Pilihanraya Sarawak 2001 telah membawa pengertian bahawa Barisan Nasional telah menang besar. Dengan 60 kemenangan dari 62 kerusi, ini adalah kemenangan yang begitu memberangsangkan berbanding dengan Pilihanraya 1996. Terutamanya dikawasan majoriti masyarakat Cina, kemenangan yang diperolehi oleh parti SUPP, parti yang didominasi oleh masyarakat Cina berbanding dengan pencapaian DAP adalah begitu ketara. la timbul daripada pendekatan yang dibawa oleh Barisan Nasional daripada kempen-kempen yang dijalankan dan isu-isu yang timbul sebelum pilihanraya sememangnya menyebelahi pihak Barisan Nasional. Kertas kerja ini akan menyingkap pola pengundian masyarakat Cina dalam pilihanraya ini serta isu-isu penting yang dibawa oleh parti-parti politik yang bertanding. Fokus akan diberikan kepada dua parti yang didominasi oleh masyarakat Cina di Sarawak iaitu Parti SUPP dan DAP dan sebuah parti baru yang berasaskan kepada parti berbilang kaum iaitu Keadilan.