Sains Islam : satu tinjauan terhadap perkembangannya / Zakaria Mustaffa (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 1992)
Penulisan ini cuba mendedahkan secara kasar mengenai beberapa hasil usaha yang dikemukakan oleh intelek Islam dalam era tertentu khususnya antara abad ke 9 hingga ke 13 Masihi. Jadi untuk tajuk penulisan yang mempunyai ruang lingkup seluas ini tidak mungkin sama sekali untuk didedahkan "ilmu"nya. "Ilmu"nya atau pencapaian atau penemuan sebenar hanyalah dapat dilihat setelah dibuat kajian secara khusus pada sesebuah buku yang ditulis. Tujuan asas penulisan adalah untuk mendedahkan keagungan pencapaian Islam yang banyak kekaburannya dalam penulisan oleh tokoh-tokoh Barat. Dalam masa yang sama juga penulis bertanggungjawab untuk memperingatkan agar kita berhati-hati dalam pembacaan terhadap tulisan Barat yang berniat buruk dengan membawa beberapa contoh kekaburan fakta yang pernah dilakukan oleh mereka.