Perbezaan fatwa sahabat : punca dan kesannya kepada perkembangan perundangan Islam / Mohd Sabri Abdul Ghafar (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 1992)
Sebagai seorang muslimkitatidakterlepasdaritanggungjawab menjadikan al Quran dan al Sunnah sebagai landasan hidup dalam setiap aspek kehidupan .Aspek perundangan merupakan satu aspek yang terpenting kerana ianya berfungsi mengatur tatasusila dan mencorakkan kehidupan manusia itu sendiri. Pengetahuan tentang selok belok perundangan Islam tidak mungkin tercapai tanpa terlebih dahulu mengetahui latarbelakang perkembangannyadi peringkat awal iaitu di zaman Sahabat Rasulullah (s.a.w.).Salah satu fenomenayang sangat penting berlaku diperingkat ini ialah terdapatnya kepeibagaian fatwa mengenai sesuatu hukum. Kepeibagaian ini telah memberi impak yang besar kepada perkembangan pemikiran perundangan Islam dizaman-zaman berikutnya sehingga zaman kita hari ini.