Pemfaktoran QU di dalam menentukan garis regresi / Wan Jaafar Endut (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 1992)
Penggunaan putaran satah untuk mendapatkan pemfaktoran ortogon cukup popular pada masa kini kerana perubahannya yang membolehkan pengiraan dibuat dengan cepat dan kegunaannya di dalam memperbaharui matriks pemfaktoran. Artikel ini ditulis dengan tujuan untuk menghuraikan peranan putaran satah di dalam mendapatkan persamaan regresi mengikut kaedah kuasa dua terkecil.