Perundangan Islam (Syariah): unggul dan unik / Salwatie Sabtu (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 1991)
Undang-undang dan perundangan adalah dua terminologi yang berbeza tetapi masingmasing bermatlamatkan keadilan, keharmonian dan kesempurnaan hidup bermasyarakat. Sejauhmanakah kedua-duanya mampu bertindak secara efektif? Selagi ianya masih dibelenggu oleh citarasa, hawa nafsu serta kepentingan golongan tertentu, selagi itulah system perundangan akan terus dipertikaikan-"justice is to be done but seems to be done". Tanggapan sesetengah masyarak at bahawa undang-undang Islam sudah lapuk, ketinggalan zaman, sebenarnya lahir dari sentimen salah faham dan prejudis mereka sendiri dalam menghayati konsep syariah secara terperinci. Artikel ini akan cuba memaparkan prinsip Syariah sebagai undang-undang illahi, disamping membantu memantapkan lagi beberapa kelemahannya ekoran penguatkuasaan undang-undang konvensional masakini.