Hikmah dalam berdakwah sebagai manhaj rabbaniyyah: satu sorotan definisi / S.Salahudin Suyurno … [et al.] - Suyurno, S.Salahudin (2015)
Tsunami ICT dan media baharu amat memberi kesan kepada masyarakat Malaysia dalam berkomunikasi dan mendapatkan maklumat khususnya Muslim siber. Ruang lingkup internet yang luas memberi nafas baru dalam aktiviti pendakwahan untuk menyebarkan sebarang mesej-mesej dakwah dalam media baharu. Sungguhpun diakui media baharu mampu memberi pulangan feedback yang lebih memuaskan daripada penerima, namun agak membimbangkan mesej-mesej dakwah ini dicemari dengan dogma-dogma yang bertentangan dengan etika berdakwah yang sebenar. Justeru, asas pendakwahan yang telah digariskan Allah yang disebut sebagai manhaj rabbaniyyah perlu diambil berat terutama manhaj yang pertama iaitu hikmah. Kertas ini meneliti semula takrifan hikmah itu sendiri di dalam beberapa orientasi ilmu lantas mengetengahkan nilai yang perlu dititipkan melalui elemen hikmah.