Kesan penggunaan media sosial terhadap perpaduan ummah di kalangan masyarakat Islam di Malaysia / Afiqah Mior Kamarulbaid … [et al.] - Mior Kamarulbaid, Afiqah (2015)
Perpaduan Ummah di kalangan umat Islam di negara ini amat penting dalam memastikan umat Islam bersatu padu dan hidup dalam harmoni. Menurut Zaleha Muhamad (2004), perpaduan “Ummah” menurut Islam adalah usaha yang dilakukan menerusi permuafakatan untuk membangun dan mengekalkan keselamatan, kesejahteraan dan kemakmuran negara. Dalam menuju ke arah negara maju, umat Islam mula membiasakan penggunaan media social dalam kehidupan seharian. Kemajuan media sosial telah memberi satu impak kepada komunikasi di mana komunikasi akan bertambah baik dan terus meningkat ke tahap yang baru. Media sosial telah memudahkan akses kepada ilmu pengetahuan dan perkembangan media sosial sangat memberikan manfaat kepada masyarakat. Pada hari ini, kita boleh melihat kesan media sosial bukan sahaja memberikan kesan positif kepada masyarakat malah ia telah memberikan impak buruk di mana masyarakat mulai berpecah kerana perbezaan fahaman politik. Menurut bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad pada tahun 2011, perbezaan fahaman politik di negara ini menyebabkan umat Islam dikatakan berpecah belah dan bukan kerana agama. Pada hari ini, perpaduan Ummah di negara ini semakin hari semakin pudar kerana budaya fahaman politik yang berteraskan dendam dan benci telah mendominasi kerangka masyarakat sehingga sanggup melakukan apa sahaja terhadap kuasa. Kajian ini secara khususnya adalah untuk membincangkan bagaimana fahaman politik yang berlainan di kalangan masyarakat Melayu di Malaysiam boleh memberi kesan terhadap perpaduan “Ummah”. menerusi media sosial yang sentiasa melanda dunia siber pada hari ini. Tambahan lagi, isu perpaduan yang sentiasa dibincangkan dalam kajian sebelum ini diberikan lebih penekanan terhadap hubungan etnik berbanding dengan perpaduan Ummah. Teori “Uses and Gratification” menjadi landasan utama yang membantu pengkaji memahami bagaimana penggunaan media sosial memberi kesan kepada perubahan fahaman dan tingkah laku disebabkan pemahaman politik yang berbeza (Turner dan West, 2014). Kebanyakan kajian yang dilakukan membincangkan masalah perpaduan yang berpunca dari kelainan budaya dan bangsa. Justeru, hasil kajian ini pula meneliti sejauh manakah media sosial memberi kesan yang berbeza terhadap perpaduan “Ummah” di Malaysia meliputi konteks fahaman politik yang berbeza. Kajian ini akan menggunakan kuantitatif kajian ini memilih analisis dokumen dalam proses mengumpul data kajian berkaitan dengan bagaimana sumber politik di media sosial menjadi teras perpecahan dikalangan masyarakat Melayu Islam di Malaysia.