Pandangan HAMKA terhadap ayat-ayat embriologi dalam tafsir al-Azhar / Wan Helmy Shahriman Wan Ahmad, Sharifah Norshah Bani Syed Bidin and Kamarul Shukri Mat Teh (2015)
Perkembangan manusia yang unik di alam rahim yang dikenali sebagai ilmu embriologi merupakan suatu kajian bermula dari zaman Greek yang dianggap sebagai perintis dan diikuti oleh Islam dan seterusya zaman mutakhir oleh saintis barat dangan penghasilan pelbagai kaedah teknologi pembiakan. Namun dalam perkembangan ilmu Islam, al-Quran sebagai mukjizat agung menjadi sandaran penting dalam memperkukuh pengkajian dan penganalisaan sains moden. Panduan wahyu menjadi dorongan kepada kelahiran para ilmuan dan mufassirīn dalam menghurai dan menganalisa maklumat wahyu khususnya yang berkaitan dengan ilmu embriologi. Tafsir al-Azhar karangan HAMKA merupakan salah satu tafsir Alam Melayu yang memperlihatkan keluasan ilmu pengetahuan yang hamper mencakupi dan meliputi semua disiplin ilmu pengetahuan. Dalam tafsir ini, beliau cukup memberi perhatian kepada ayat-ayat al-quran yang berkaitan dengan al-kawniyyah atau perkembangan alam tabii sebagai cara menguatkan akidah. Pendekatan yang diterapkan beliau dalam mentafsir ayat-ayat al-kawniyyah adalah melalui corak pentafsiran al-ilmiy (tafsir saintifik). Walaupun terdapat pro dan kontra terhadap corak tafsir al-ilmiy, namun corak ini merupakan medium utama ulama-ulama Islam untuk membahaskan tentang ayatayat al-kawniyyah berpandukan teori-teori dan penemuan-penemuan sains yang terhasil pada zaman kini. Kertas kerja ini akan cuba meninjau dan menganalisis pandangan HAMKA dalam kitab tafsirnya berkaitan ayat-ayat perkembangan embriologi dalam al-Quran. Penulis cuba mengumpul, menyusun, menganalisis dan mengolah tafsiran-tafsiran yang dilakukan HAMKA terhadap ayat-ayat al-Quran yang berkaitan embriologi untuk memperlihat gambaran ringkas metodologi pentafsiran HAMKA berdasarkan corak tafsir alilmiy. Hasil dari kajian ini diharapkan kita dapat menyerlahkan kekuatan dan kemampuan ulama Alam Melayu seperti HAMKA yang memiliki multidisiplin ilmu bukan sekadar dalam bidang keagamaan bahkan juga berkaitan dengan perkembangan semasa dan sains moden. Perkara ini juga membuktikan kemampuan dan kesungguhan HAMKA dalam menyelami dan mengsesuaikan suasana pemikiran semasa dengan usaha mempelbagaikan metodologi tafsiran beliau termasuk mengetengahkan fakta-fakta saintifik moden dalam kitab Tafsir al-Azhar.