Dana khairat: pengalaman institusi pengajian tinggi / Hasan Bahrom and Rawi Nordin - Hasan Bahrom; Rawi Nordin (2015)
Sikap membantu dan saling menanggung tanggungjawab melalui Dana khairat telah lama wujud dalam masayarakat Melayu di Nuzantara. Masyarakat Melayu telah menggunakan kaedah ini untuk membantu saudaranya sebagai rasa keprihatinan mereka bersama. Sikap ini telah menjalar kepada institusi dimana mereka bekerja, aspek ini dilaksanakan sebagai salah satu metod bagaimana institusi tersebut menterjemahkan aspek kebajikan pekerjanya diurus dengan lebih sistematik. UiTM turut serta menyediakan khidmat ini untuk kepentingan warga kerjanya. Namun terdapat warga kerjanya tidak terlibat, tidak tahu bagaimana ia diurus dan faedah yang ahli waris mereka perolehi. Kertas ini bertujuan untuk melihat penglibatan kakitangan UiTM dalam dana khairat dan manfaat yang diperolehi oleh kakitangan yang turut serta dalam tabungan tersebut.