Budaya hedonisme dan cabarannya terhadap pembangunan tamadun ummah / Halipah Hamzah - Hamzah, Halipah (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2010)
Teras pembangunan tamadun Islam yang merupakan tamadun sebaik-baik umat ialah pembangunan kerohanian. Pembangunan tamadun dalam Islam adalah pembangunan yang menghayati maqasid al-shari 'ah, khususnya lima tujuan utama syariat Islam iaitu memelihara agama, akal, nyawa, keturunan (maruah) dan harta. Setelah kelima-lima perkara ini terjamin, kesejahteraan dan keadilan masyarakat turut terjamin seterusnya melahirkan tamadun hakiki. Kemajuan atau kemunduran sesebuah tamadun sebahagiannya didasari oleh budaya dan ditunjangi oleh moral masyarakat. Penghayatan nilai-nilai akhlak yang mutlak dan tinggi menjamin kesejahteraan, keharmonian dan keamanan dalam masyarakat. la juga akan menjadikan bangs a itu terhormat dan disegani di mata dunia. Cabaran terhadap pembangunan tamadun ummah dalam aspek sosial yang berpunca daripada ledakan dan gelombang teknologi maklumat di era globalisasi kini tidak kurang hebatnya. Gejala keruntuhan akhlak, kelemahan budaya integrity dan pembudayaan ilmu dalam masyarakat merupakan suatu cabaran besar kepada pembangunan tamadun ummah. Penularan budaya hedonisme dalam masyarakat, khususnya remaja, merupakan salah satu cabaran besar kepada pembangunan tamadun Islam. Budaya ini melalaikan masyarakat dan menjejaskan pembinaan tamadun ummah.