Pemilihan pelajar MDAB berasaskan penilaian kabur / Zamali Tarmudi … [et al.] - Zamali Tarmudi (Universiti Teknologi MARA Sabah, Kota Kinabalu, 2016)
Kajian ini mengusulkan kaedah set kabur untuk menilai pelajar program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) bagi tujuan memilih pelajar terbaik di UiTM Sabah. Konsep kekangan dan persilangan matlamat kabur diadaptasi secara menyeluruh. Jika fungsi keahlian dalam set kabur diungkap sebagai persilangan antara dua set, maka pengoperasian silang diguna untuk memperolehi fungsi matlamat dan kekangan yang dibentuk secara tukar ganti. Satu kajian kes dijalankan berdasarkan gabungan pencapaian akademik pada peperiksaan akhir semester September/Oktober 2013 dan ciri kepimpinan pelajar. Hasil pengiraan menunjukkan kaedah ini berpotensi memberi penilaian yang menyeluruh dan berkesan. Disamping nilai keahlian yang diterap dapat membezakan kepelbagaian pencapaian pelajar dengan lebih terperinci dan tepat. Selain itu, ia bermanfaat sebagai kaedah penilaian altematif kepada kaedah sedia ada.