Trend kutipan zakat perniagaan di negeri Sabah / Nor Alhana Abd Malik … [et al.] - Abd Malik, Nor Alhana (Universiti Teknologi MARA Sabah, Kota Kinabalu, 2016)
Zakat pemiagaan merupakan salah satu jenis zakat harta yang diwajibkan kepada peniaga Muslim yang memenuhi syarat pembayaran zakat. Di Sabah, institusi yang bertanggungjawab dalam pengurusan zakat sama ada daripada aspek kutipan ataupun agihan adalah Pusat Zakat Sabah (PZS). Zakat pemiagaan merupakan antara penyumbang terbesar zakat harta di Sabah. Kertas kerja ini membincangkan trend kutipan zakat pemiagaan di Sabah daripada tahun 2005 hingga tahun 2014. Data sekunder dari PZS digunakan untuk menganalisis trend kutipan zakat pemiagaan. Unjuran kutipan zakat pemiagaan dibuat dengan menggunakan kaedah analisis regresi bagi melihat potensi kutipan zakat pemiagaan. Hasil kajian menunjukkan bahawa trend kutipan zakat pemiagaan meningkat hampir setiap tahun. Trend ini banyak dipengaruhi oleh prestasi pembayaran zakat pemiagaan oleh syarikat-syarikat besar yang merangkumi hampir 90 peratus daripada keseluruhan kutipan zakat pemiagaan. Namun demikian, bagi jumlah pembayar zakat, lebih 90 peratus penyumbang adalah terdiri daripada peniaga kecil. Oleh yang demikian, PZS seharusnya menumpukan perhatian yang konsisten kepada peniaga kecil dalam usaha meningkatkan tahap pengetahuan dan kesedaran mereka.