Tarian kuda kepang Persatuan Kuda Kepang Sawah Sempadan / Adilah Mohd Asari - Mohd Asari, Adilah (Academy of Language Studies, 2016)
Kajian ini mengenai tarian kuda kepang di Kampung Sawah Sempadan, Tanjong Karang Selangor oleh Persatuan Kuda Kepang Sawah Sempadan. Kajian ini bertujuan menjelaskan ritual persembahan kuda kepang yang terdapat dalam persatuan ini, mengenal pasti peralatan-peralatan yang digunakan dalam persembahan serta pantang larang yang terdapat dalam persembahan tarian kuda kepang. Hasil daripada kajian ini, didapati bahawa terdapat seni tertentu dalam setiap seni tari yang dipersembahkan. Seni ini juga dilihat ketika buka dan tutup gelanggang tarian kuda kepang. Tarian kuda kepang juga mempunyai disiplin yang tertentu kepada peserta dan penonton. Selain itu, kajian ini dapat mengetahui peralatan-peralatan yang digunakan sebelum, ketika dan setelah tamatnya persembahan. Tarian ini juga mempunyai pantang larang yang perlu diikuti oleh para peserta dan penonton agar tidak berlaku kejadian yang tidak diingini.