Sistem panggilan dalam bahasa Banjar / Noor Syifaa Wan Embun - Wan Embun, Noor Syifaa (Academy of Language Studies, 2016)
Kajian ini adalah satu analisis terhadap sistem panggilan dalam komuniti Banjar. Komuniti Banjar yang dipilih ialah komuniti Banjar Perak di Jalan Banjar. Objektif kajian ini adalah mengenal pasti penggunaan kata panggilan komuniti Banjar dalam kalangan ahli keluarga dan mengenal pasti penggunaan kata ganti nama dalam kalangan masyarakat komuniti Banjar. Teori yang digunakan dalam kajian ini ialah teori yang dikemukakan oleh Ervin Tripp (1976). Hasil kajian mendapati sistem panggilan untuk komuniti Banjar ditumpukan kepada sistem panggilan dalam keluarga dan sistem kata ganti nama. Metodologi kajian yang digunakan adalah secara kualitatif dan kuantitatif, iaitu dengan temubual dan mengedar borang soal selidik kepada responden terpilih. Dapatan yang diperoleh menunjukkan bahawa semua komuniti Banjar di kawasan kajian mengetahui dan masih menggunakan sistem panggilan serta sistem kata ganti nama diri dalam bahasa Banjar.