Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi - Mohd Radzi, Syaza (Academy of Language Studies, 2016)
Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu merupakan kajian yang memerlukan pengkaji. Kajian ini mempunyai dua objektif iaitu mengenal pasti cara-cara pembuatan kuih-muih tradisional Melayu dan menganalisis penamaan kuih-muih tersebut berdasarkan teori segi tiga makna. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, sebanyak dua belas (12) jenis kuih-muih tradisional Melayu telah dapat dikenal pasti. Kuih-muih tradisional ini diberikan pengelasan kepada empat jenis iaitu kategori kukus, goreng, rebus dan bakar. Penamaan telah diberikan berdasarkan pengetahuan informan yang telah ditemu bual dengan merujuk teori segi tiga makna oleh Odgen dan Richards (1947). Kajian ini juga merujuk kepada empat orang informan bagi mendapatkan dapatan yang kukuh. Setiap jenis kuih-muih tradisional Melayu yang dijual oleh informan ini diwarisi sejak turun-temurun lagi.