Metafora konsepsi berdasarkan tajuk berita akhbar / Nursafawatie Mahadi - Mahadi, Nursafawatie (Academy of Language Studies, 2016)
Semantik kognitif ialah pendekatan yang bertunjangkan pengalaman (experientalist approach) dan mengambil kira pengalaman lampau serta alam sekeliling. Metafora bukan sahaja aspek penting dalam bahasa tetapi berkaitan dengan pemikiran atau cara berfikir Metafora konsepsi biasa digunakan oleh manusia untuk memahami entiti yang abstrak melalui` sesuatu yang konkrit. Namun, kajian ini juga akan menggunakan teori Metafora Konsepsi oleh Lakoff (1993) yang melibatkan proses pemetaan dua domain iaitu domain sumber dan domain sasaran. Domain sumber ini dijadikan sebagai entiti konkrit untuk memahami entiti abstrak yang juga dikenali sebagai domain sasaran. Permasalahan kajian ini mendapati bahawa pengkaji lepas menggunakan genre seperti novel, skrip teater, simpulan bahasa, peribahasa, polisemi dan sebagainya telah menjadi pewajaran kepada pengkaji untuk melakukan satu kajian metafora konsepsi berdasarkan tajuk berita akhbar dengan mengaitkan metafora konsepsi, proses pemetaan domain, jenis-jenis metafora konsepsi dan skema imej. Kajian ini bermatlamat untuk mengkaji metafora linguistik dalam tajuk berita akhbar menghasilkan metafora konsepsi serta skema imej dan pola jenis metafora yang terdapat dalam tajuk berita akhbar. Data kajian telah di ambil daripada bahan lama iaitu carian arkib lama daripada Utusan Malaysia sebagai sumber data. Hasil kajian yang dijalankan, metafora konsepsi telah berjaya dianalisis berdasarkan proses pemetaan domain dalam menerangkan sistem konseptual yang ada pada pemikiran pengarang terhadap tajuk berita dalam akhbar.