Aplikasi syariah dalam pentadbiran / Zulkarnain Yusuf - Yusuf, Zulkarnain (Universiti Teknologi MARA Pahang, Jengka, 1999)
Tanggungjawab manusia sebagai khalifah ialah untuk melaksanakan pemerintahan di bumi ini. Ini bermakna tugas tersebut berkaitan dengan pengurusan dan pentadbiran manusia dan alam ini. Dengan Iain-Iain perkataan peranan manusia ialah mendaulatkan agama dan menjalankan pentadbiran atau pemerintahan. Seperti yang ditegaskan di dalam al-Quran bahawa manusia sahaja yang sanggup memikul tanggungjawab ini apabila dibentangkan oleh Allah kepada semua makhluk di langit dan di bumi. Makhluk-makhluk yang lain dengan jelas menyatakan bahawa mereka tidak sanggup untuk menerima amanah tersebut. Persoalannya timbul apabila manusia gagal melaksanakannya walaupun mereka sanggup. Amat mendukacitakan lagi apabila manusia sendiri yang tidak mahu melaksanakan amanah itu dengan berbagai alasan seolah-olah ia melanggar fitrah kejadiannya atau penciptaannya dan secara langsung bercanggah dengan peranan asalnya sebagai khalifah.