0rganisasi dan komunikasi menurut perspektif Islam : satu tinjauan awal / Rasid Muhammad - Muhammad, Rasid (Universiti Teknologi MARA Pahang, Jengka, 1999)
Sebagai satu agama llahi yang lengkap dan sempurna, maju dan membangun, serta jamaie (kolektif) bukan fardi (individu) tentunya mempunyai pandangan dan gagasan yang tersendiri tentang organisasi. Pandangan tersebut tentunya berbeza jikalau dibandingkan dengan pemikiran dan gagasan yang selainya yang kebanyakannya bersifat sekuler. Tulisan ini cuba membuat penilaian dan pendekatan awal menurut perspektif Islam tentang komunikasi dan organisasi.