Elemen semiotik dalam seni persembahan Rodat Terengganu / Faiz Syahmi Mohd - Mohd, Faiz Syahmi (Academy of Language Studies, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk melihat elemen-elemen semiotik yang terdapat pada seni persembahan Rodat Terengganu lama dan baru.Semiotik merupakan tanda, simbol atau perlambangan.Elemen semiotik ini dilihat berdasarkan kepada kerangka konsep daripada Saussure (1974) yang menjelaskan tanda dipecahkan kepada dua komponen iaitu signifier dan signified.Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif yang menghuraikan secara deskriptif dapatan yang diperolehi.Pemerhatian, temu bual dan rakaman pula digunakan sebagai kaedah kajian untuk mendapatkan dapatan.Hasil daripada dapatan kajian mendapati perbezaan dalam seni persembahan Rodat Terengganu lama dan baru.Elemen-elemen semiotik yang terdapat dalam Rodat Terengganu lama dan baru dilihat memberikan perspektif baru terhadap seni persembahan tersebut.