Analisis pragmatik kata DARI dan DARIPADA / Nur Arifah Mohd Din - Mohd Din, Nur Arifah (Academy of Language Studies, 2016)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti makna yang diimplikasikan oleh kata dari dan daripada dalam data korpus, menganalisis makna yang diimplikasikan oleh kata dari dan daripada dari sudut pragmatik serta mengenal pasti maklumat linguistik yang hadir dalam setiap makna yang diimplikasikan oleh kata dari dan daripada.Data kajian dijana daripada sistem korpus Dewan Bahasa dan Pustaka.Kajian ini dijalankan berlandaskan kerangka Teori Relevans (1986).Hasil kajian mendapati bahawa kata dari dan daripada mengimplikasikan 13 makna, iaitu 10 makna berdasarkan pendefinisian oleh sarjana tatabahasa manakala tiga makna berdasarkan medan makna dan konteks penggunaan dalam ayat.Dapatan juga menunjukkan bahawa terdapat beberapa perbezaan yang signifikan antara penggunaan kata dari dan daripada.