Sex roles, false empowerment dan ‘Mat Kereta’ terhadap wanita pada watak Fasha : kajian filem evolusi KL drift (2008) \ Marina Ilmar Ramli - Ramli, Marina Ilmar (Faculty of Artistic and Creative Technology, 2013)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk meninjau permasalahan tentang ‘sex role’ dan ‘false empowerment’ pada watak wanita sebagai ‘mat kereta’ di dalam filem dengan lebih mendalam lagi. Filem yang dikaji ialah Evolusi KL Drift (2008) arahan Syamsul Yusof. Kajian yang dilakukan berlandaskan beberapa teori bersesuaian dan dapat menunjukkan ‘sex role’ dan ‘false empowerment’ pada watak wanita sebagai ‘mat kereta’ menerusi filem tersebut. Hasil kajian mendapati terdapat elemen atau unsur ‘sex role’ dan ‘false empowerment’ terhadap wanita pada watak Fasha sebagai ‘mat kereta’ menerusi filem tersebut yang memberi variasi terhadap filem yang dikaji.