Hakcipta intelektual era digital menurut Islam / Mohd Nor Mamat - Mamat, Mohd Nor (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2000)
Dalam era digital hari ini, maklumat wujud di mana-mana, boleh diakses pada bila-bila masa oleh sesiapa sahaja. Sudah tentulah isu hakcipta merupakan agenda utama dalam perbincangan profesional maklumat. la adalah suatu isu yang memerlukan huraian yang jelas tentang hak dan kedudukan maklumat dan pemiliknya. Menyedari cabaran yang terpaksa dihadapi meskipun dalam apa jua situasi, maka dirasakan perlunya masyarakat kita sebagai umat Islam memahami aspek-aspek berikut menurut pandangan Islam. Adalah terlalu ganjil, sekiranya dalam menghadapi cabaran daripada tamadun anti-Islam, kita sama-sama hanyut dalam kegilaan untuk menangani permasalahan ini, sedangkan dalam masa yang sama unsur pengajaran daripada tamadun Islam disisihkan. Apakah pandangan serta kedudukan isu sebegini, dipandang daripada sudut Islam?