Anda dan pembacaan / Zohra Ibrahim (Dr) - Ibrahim, Zohra (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2000)
Kehidupan sebagai pelajar dipenuhi dengan aktiviti yang melibatkan pembelajaran, pencarian ilmu baru, penambahan ilmu yang sedia ada serta mendapatkan pendedahan kepada bahan atau teknologi yang terkini. Zaman pelajar merupakan zaman yang paling bermakna kerana secara tidak langsung ia akan menentukan kerjaya, pencapaian serta lorong kepada kejayaan atau kegagalan dalam hidup. Gagne (1988), menyatakan pembelajaran merupakan satu proses, yang terjadi dalam pemikiran seseorang. Ia merupakan satu proses yang rumit serta kompleks kerana sukar bagi insan secara umumnya untuk memahami apa yang terjadi semasa pembelajaran berlaku. Berdasarkan aspek ini pakar-pakar bidang pendidikan telah melakukan pelbagai ujikaji bagi menentukan prinsip pembelajaran, model pembelajaran serta strategi pembelajaran. Pembacaan merupakan salah satu aspek yang ditekankan bagi memastikan semasa pembelajaran berlaku pelajar mendapat pengetahuan yang baru.