Kepentingan teknologi maklumat (IT) dalam perkhidmatan Sekolah Bestari / Profesor Madya Dr. Raja Abdullah Yaacob and Saidina Omar Samsuri - Yaacob, Raja Abdullah; Samsuri, Saidina Omar (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2000)
Malaysia kini telah masuk ke era maklumat dan Teknologi Maklumat sesuai dengan persiapan untuk mencapai taraf negara maju serta menjayakan konsep Koridor Raya Multimedia (MSC). Dalam persekitaran MSC pelaksanaan Sekolah Bestari merupakan satu tujuan utama dalam memastikan halatuju negara sesuai dengan konsep FT dan 'pekerja ilmu'. Pelbagai cabaran sedang dan akan dihadapi di dalam merealisasikan konsep tersebut. Kepentingan IT kini telah diiktiraf tetapi persoalan yang dihadapi ialah bagaimana menyediakan bukan sahaja kelengkapan tetapi prasarana, kemahiran dan kakitangan terlatih bagi memastikan akses yang maksima boleh diberikan kepada masyarakat. Konsep Sekolah Bestari perlu menjadi suatu visi utama sekolah sekolah di Malaysia dan ianya hanya dapat dicapai sekiranya cabaran yang akan dihadapi dapat dikelolakan dan ditempuh dengan sempurna. Kertas kerja ini cuba membincangkan tentang kepentingan serta cabaran-cabaran yang wujud dalam merealisasikan Sekolah Bestari.