Kumpulan pendesak / seminat / Posiah Mohd lsa (Dr) - Mohd lsa, Posiah (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2000)
Selain daripada parti politik ada satu lagi golongan daripada rakyat yang bermaksud berlainan. Golongan ini dinamakan sebagai Kumpulan-kumpulan Pendesak/Seminat. Kumpulan Pendesak (KP) adalah sebuah kumpulan yang berkemahuan dan mempunyai minat yang berkemahuan dan mempunyai minat tertentu yang sama. Mereka mengenengahkan minat atau perkara yang mereka perjuangkan kepada pihak pemerintah. Kumpulan ini selalunya tertubuh secara tidak langsung dan kadang-kadang secara formal.