Mendengar dan menggalakkan manusia bercakap / Darussalam Abu Bakar - Abu Bakar, Darussalam (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2000)
Mendengar secara definisi ialah memberikan tumpuan kepada mesej yang disampaikan dan menjadikannya sesuatu yang boleh difahami. Dalam bahasa Inggeris, ia dikenali dengan dua istilah yang kedua-duanya membawa makna yang berbeza. Hearing membawa maksud mendengar tanpa memberi tumpuan kepada makna perkataan yang dituturkan itu. Dalam istilah lain ia seperti "masuk telinga kiri keluar telinga kanan". Sementara listening pula ialah memberi tumpuan kepada makna perkataan yang diucapkan iaitu menghubungkan apa yang didengar itu dengan pengalaman hidup agar ia difahami.