Kesan teknik close up secara psikologi dalam filem seram tempatan dan luar negara / Khirul Amir Mat Saad - Mat Saad, Khirul Amir (Faculty of Artistic and Creative Technology, 2007)
Close up merupakan satu teknik yang sering digunakan oleh pembikin filem. Close up mampu memberikan kesan psikologi kepada penonton dalam pelbagai genre filem, Kesan psikologi melalui close up dilihat dalam filem seram tempatan di filem tempatan dan luar negara. Sebanyak empat buah filem seram tempatan iaitu Mistik (2003), Potret Mistik (2005), Pontianak Harum Sundal Malam (2003) dan Toyol (1981), manakala empat buah filem seram luar negara iaitu 13 Ghost (2001), Nightmare On The Elm Stree 3t, Boogeyman (2005) dan The Bird (1963) telah dipilih dalam kajian ini. Maklum balas daripada penonton dan karyawan filem juga digunakan dalam kajian ini dalam melihat kesan psikologi teknik close up dalam filem seram.