Langit petang: permindahan novel ke filem dari sudut latar masa, tempat dan masyarakat / Siti Hajar Kamarudin - Kamarudin, Siti Hajar (Faculty of Artistic and Creative Technology, 2006)
Kajian ini adalah untuk mengkaji gaya latar masa, latar tempat dan latar masyarakat dalam novel Langit Petang yang telah diadaptasi kepada filem Langit Petang. Penyelidikan secara kualitatif digunakan untuk merungkai permasalahan seperti terma dan definisi, serta teknik utama seperti penontonan, pembacaan, pemerhatian, analisis isi kandungan dan temu ramah. Hasil kajian diharap dapat memperlihatkan perbezaan selain mengkaji ketepatan penggunaan latar masa, latar tempat dan latar masyarakat dalam novel dan filem Langit Petang.