Kuala Lumpur sebagai lambang modenisasi dalam filem Malaysia kontemporari / Wan Nasrah Abdul Rahim - Abdul Rahim, Wan Nasrah (Faculty of Artistic and Creative Technology, 2006)
Kajian ini adalah mengkaji simbol Kuala Lumpur di dal am filem Malaysia kontemporari melalui infrastruktur modenisasi. Kaedah kajian terhadap latar set, shot, babak, kedudukan dan pergerakan kamera melalui konsep mise en scene. Pendekatan teori semiotic melalui konsep tryadic (simbol) juga sebagai analisa kajian terhadap perlambangan Kuala Lumpur di dalam aspek modenisasi Malaysia.