Projek animasi pendek where’s my car?: representasi sinestesia di dalam animasi / Sabariyah Mohd Yusoff - Mohd Yusoff, Sabariyah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2015)
Sinestesia merupakan keadaan neurologi yang berkaitan dengan deria manusia di mana stimulasi terhadap deria yang dirasai bertindan sekaligus menghasilkan tafsiran tambahan terhadap deria yang diterima. Namun yang demikian, menerusi pemerhatian didapati bahawa penerapan representasi sinestesia jarang digunakan di dalam filem mahupun karya animasi terutamanya di Malaysia. Bagi mengkaji serta mengumpul data mengenai kepentingan serta kriteria representasi sinestesia di dalam animasi, kajian berbentuk kualitatif iaitu melalui kaedah bacaan serta perbandingan antara tiga teks animasi dijalankan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat lima kriteria yang perlu dijaga dan dikekalkan dalam menghasilkan representasi sinestesia di dalam sesebuah animasi iaitu: mempunyai unsur pertindihan pancaindera; bersifat individual; mempunyai elemen keharmonian; tafsiran representasi sinestesia yang konsisten; dan, representasi visual sinestesia digambarkan terapung. Projek animasi pendek Where’s my Car? dihasilkan berdasarkan dapatan kajian yang telah ditemui.