Strategi pemasaran produk rekaan oleh Hatta Dolmat / Nurul Jannah Kamarulzaman - Kamarulzaman, Nurul Jannah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2015)
Kajian ini mengenai strategi pemasaran yang dilakukan oleh Hatta Dolmat untuk memasarkan rekaanya. Hatta Dolmat merupakan seorang pereka fesyen di Malaysia yang kreatif dan berbakat. Hatta Dolmat kreatif dalam memberi sentuhan artistik untuk setiap rekaanya. Bagi menjaga kestabilan karier nya sebagai seorang pereka fesyen, beliau mengaplikasikan strategi pemasaran untuk memasarkan produk rekaanya. Kajian ini akan memberi fokus kepada strategi pemasaran Hatta Dolmat untuk mencari jawapan kepada penyataan masalah iaitu kemahiran dalam mereka fesyen tidak mencukupi untuk menjamin kestabilan perniagaan. Oleh itu, satu kajian berbentuk kualitatif telah diadakan. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti kaedah pemasaran dan meneliti setiap strategi yang digunakan oleh Hatta Dolmat untuk memasarkan produk rekaaannya dan mengkaji penggunaan selebriti sebagai satu strategi Hatta Dolmat untuk memasarkan produk rekaannya. Dapatan kajian mendapati dengan Hatta Dolmat menggunakan strategi pemasaran yang unik dan berkesan serta bersetuju bahawa selebriti amat membantu beliau dalam mempromosikan rekaan yang dihasilkan.