Evolusi pemasaran industri songket melalui lensa pemasaran 7p / Nur Azrin Abdullah Zawawi - Abdullah Zawawi, Nur Azrin (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2015)
Songket merupakan suatu warisan kebanggaan masyarakat Melayu yang kini masih lagi kekal sebagai satu fenomena dalam industri fesyen di Malaysia. Kajian ini menfokuskan kepada evolusi yang berlaku dalam strategi pemasaran songket melalui lensa pemasaran 7p (Kotler, 1981) iaitu produk, harga, tempat, promosi, orang, bukti fizikal dan proses. Masalah dalam kajian ini adalah dimana songket ini mempunyai banyak songket tiruan yang telah dihasilkan di luar negara. Tambahan pula, songket ini juga tidak banyak yang berjaya menembusi pasaran antarabangsa. Satu kajian berbentuk kualitatif akan diadakan. Seramai tiga orang terlibat dalam kajian ini untuk mengumpulkan data. Objektif kajian ini adalah mengenalpasti sama ada elemen campuran pemasaran 7p ini mampu untuk membawa produk songket ini keperingkat antarabangsa. Dapatan kajian menunjukkan bahawa dengan menggunakan strategi pemasaran 7p dalam mempromosikan songket ini ia mampu untuk membawanya keperingkat antarabangsa.