Gaya kepimpinan dalam pengurusan Putrajaya Floria Sdn Bhd: Festival Royal Floria, Putrajaya 2015 / Nur Ain Fatihah Mansur - Mansur, Nur Ain Fatihah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2015)
Putrajaya Floria Sdn Bhd (PFSB) merupakan anak syarikat Perbadanan Putrajaya bagi menguruskan Festival Taman & Bunga, Putrajaya dari tahun 2007 hingga kini. Sehubungan itu, kajian ini dijalankan untuk menyelidik strategi gaya kepimpinan yang digunakan oleh organisasi Putrajaya Floria Sdn Bhd (PFSB). Latihan ilmiah ini dijalankan dengan menggunakan pengumpulan data kualitatif iaitu menggunakan instrumen kajian seperti perpustakaan, pemerhatian dan temubual. Melalui instrumen ini, jenis-jenis gaya kepimpinan yang digunakan oleh organisasi Putrajaya Floria Sdn Bhd (PFSB) boleh dikenalpasti serta mengetahui mengenai kepentingan penggunaan gaya kepimpinan di dalam pengurusan tersebut. Justeru, menerusi gaya kepimpinan, organisasi tersebut akan mengetahui langkah-langkah yang di ambil untuk menangani setiap masalah yang berlaku. Kajian ini akan meneliti jenis-jenis gaya kepimpinan yang digunakan oleh organisasi Putrajaya Floria Sdn Bhd (PFSB). Gaya kepimpinan yang utama adalah autokratik, demokratik, paternalistik dan bebas (laissez-faire). Oleh itu, kajian mendapati bahawa pemimpin Floria Putrajaya Sdn Bhd ada menggunakan gaya kepimpinan tersebut, sebagai panduan dalam mengendalikan setiap situasi yang berlaku.