Pengaplikasian garis panduan patuh syariah oleh stesen TV: satu kajian terhadap TV Alhijrah / Fatin Hanisah Kamarudin - Kamarudin, Fatin Hanisah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2015)
Pengaplikasian garis panduan patuh syariah terhadap stesen televisyen di Malaysia terutamanya stesen televisyen islamik TV Alhijrah masih kurang dikaji. Penyelidik terpanggil untuk mengkaji dengan lebih terperinci mengenai pengaplikasian garis panduan patuh syariah oleh stesen TV Alhijrah juga sebagai media penyiaran dakwah yang dilihat tiada kajian secara sistematik sehingga kini dilakukan untuk memberi definisi tepat terhadap struktur garis panduan patuh syariah yang digunakan dalam penyiaran Media Islam. Sumber garis panduan patuh syariah yang digunapakai oleh stesen TV Alhijrah selaku data yang telah dikumpul telah dimasukkan ke dalam buku kod untuk mengenalpasti tahap perlaksanaan pengaplikasian garis panduan patuh syariah oleh stesen TV Alhijrah. Penyelidik menyarankan stesen TV Alhijrah dapat memperkemaskan semula susun atur garis panduan pematuhan syariah yang disediakan oleh stesen TV Alhijrah supaya dapat lebih mudah difahami. Hal ini seperti menyusun atur garis panduan tersebut dalam bentuk jadual mengikut bahagian pengkhususan syariah satu per satu berserta contoh yang diperincikan dengan lebih terperinci amalan patuh syariah yang dianjurkan mahupun yang dilarang sebagai panduan kepada pembaca, pengkarya, penyelidik atau masyarakat yang menggunakan garis panduan patuh syariah tersebut sebagai rujukan.