Pengurusan pentas: proses penghasilan cue teater fizikal panggilan / Ruhil Alina Ruslan - Ruslan, Ruhil Alina (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Teater fizikal merupakan sebuah karya pentas dimana jalan cerita disampaikan dengan hanya menggunakan skrip secara minimal dan selebihnya adalah gerak fizikal. Kajian ini membincangkan mengenai proses penghasilan cue projek teater fizikal ‘Panggilan’ oleh pengurus pentas. Panduan skrip hanyalah 30% dan pengurus pentas perlu mengkaji cara yang sesuai untuk memproses cue persembahan akan datang. Dengan teori yang dirujuk seperti teori pengurusan pentas, teori lakonan dan teori muzik, harap dapat membantu sedikit sebanyak terhadap kajian yang dijalankan. Bagi kaedah yang digunapakai bagi sepanjang proses penghasilan cue teater fizikal ‘Panggilan’, ia akan dijadikan sebagai hasil akhir kajian proses penghasilan cue teater fizikal ‘Panggilan’. Kaedah yang digunakan untuk menghasilkan cue dengan menggunakan gambar-gambar yang dirakam dan ditambah dengan teori muzik dan rentak harap boleh menguatkan lagi keberhasilan produk akhir kajian ini. Ditambah pula dengan kecekapan seorang pengurus pentas untuk mengendalikan proses latihan dan hari pementasan yang berlangsung, ia dapat menguatkan lagi hasil kajian akhir ini. Dengan itu, harap kajian ini dapat membantu kepada produksi teater fizikal akan datang.