Wayang kulit Kelantan: satu kajian kes terhadap simbolisme dalam persembahan / Norain Mustafha - Mustafha, Norain (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2013)
Tesis ini merupakan kajian tentang simbolisme yang ada dalam persembahan Wayang Kulit Kelantan. Wayang Kulit Kelantan merupakan persembahan wayang kulit yang tertua di Malaysia. Di dalamnya terdapat banyak simbolisme dan pengkaji telah memilih pohon beringin bagi menjalankan hasil kajian. Simbolisme pohon beringin itu sendiri telah membawakan maksud yang tersendiri dan merupakan set yang terpenting yang ada dalam persembahan wayang kulit Kelantan. Elemen-elemen yang terdapat dalam simbolisme pohon beringin merupakan gambaran alam atau kerajaan bagi sesebuah negara dalam persembahan wayang kulit. Simbolisme pohon beringin juga memainkan peranan penting sepanjang persembahan wayang kulit.