Projek teater fizikal panggilan: kajian ke atas teknik pengarahan / Muhammad Hanis Samarudin - Samarudin, Muhammad Hanis (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2013)
Kajian ilmiah ini mengkaji teknik pengarahan teater fizikal dalam Teater Fizikal Panggilan. Pemilihan dan penggunaan teknik pengarahan yang tepat dan jelas dari seorang pengarah membolehkan para pelakon dapat menerima input dengan baik seterusnya dapat memberi output yang berkualiti kepada penonton. Selain itu, teknik pengarahan yang berkesan membolehkan idea dan kandungan dalam sesebuah naskhah itu dapat disampaikan dengan baik. Penganalisaan terhadap teknik pengarahan teater fizikal dilakukan semasa proses persiapan bagi mengenalpasti teknik-teknik pengarahan yang bersesuaian untuk diimplementasikan semasa proses komposisi Teater Fizikal Panggilan. Hasil kajian ini mendapati keberkesanan pemilihan teknik pengarahan melalui penggunaan teknik pernafasan dan pergerakan fizikal semasa proses persiapan membantu pengarah mengimplementasikan teknik improvisasi dan aksi dramatik semasa proses komposisi.