Pemaparan realisme magis dalam filem: satu kajian psikodinamik terhadap karakter dalam filem PAN`S LABYRINTH (2006) / Muhammad Hafiz Mohd Hamzan - Mohd Hamzan, Muhammad Hafiz (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2013)
Realisme magis ataupun magical realism dalam bahasa Inggeris merupakan suatu terma mahupun genre yang sangat meluas penggunaanya didalam seni kesusasteraan terutama dalam cabang sektor perfileman di dunia. Namun, terma ini seakan asing dan kurang dibincangkan waimah buku-buku ilmiah berkaitan realisme magis dalam bahasa melayu di Malaysia juga adalah sangat kurang dan terhad.Terma yang mempunyai dua (2) gabungan takrifan yang kontras iaitu realiti dan magis juga sering kali menimbulkan salah faham dalam memahami pengertian sebenar konsep realisme magis dengan aliran seangkatan dengannya seperti fantasi dan surealisme. Maka, dengan inisiatif ini, penulis mengambil peluang untuk merungkaikan serta membincangkan sebuah konsep genre yang popular tetapi jarang didengar di Malaysia iaitu berkenaan realisme magis secara lebih mendalam