Gaya persembahan; projek teater “Asylum”: Kajian terhadap realisme parody / Kama Farahain Subbahi - Subbahi, Kama Farahain (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ini menerangkan secara terperinci tentang kajian mengenai realisme parody. Kajian yang dilakukan tertumpu kepada elemen realisme dan parody. Secara khususnya, elemen-elemen realisme dan parody diimplimentasikan dalam sudut teaterikal iaitu aspek lakonan. Manakala aspek artistik hanya diimplimentasi dengan elemen realisme sahaja. Kajian ini menerangkan secara terperinci tentang definisi realisme, elemen realisme, definisi parody, elemen parody, teknik parody, idea dan konsep pengarahan, dan juga genre naskah teater Asylum. Realisme parody akan digunakan sebagai asas utama dalam membentuk gaya persembahan projek teater “Asylum”. Semasa proses latihan, elemen-elemen realisme parody diimplimentasi menggunakan teknik-teknik parody untuk membentuk gaya persembahan. Gaya persembahan realisme parody ini dilihat dapat membantu dalam mengangkat sebuah naskah comedy satire seperti naskah Asylum ini, yang mana mengangkat tentang isu politik di Malaysia.