Writing apprehension, self-efficacy towards writing and attitudes towards writing in an ESL classroom / Nurul Nadiah Dewi Faizul Ganapathy - Faizul Ganapathy, Nurul Nadiah Dewi (2015)
Kajian ini merupakan kajian kuantitatif mengenai kebimbangan menulis, keberkesanan diri kearah penulisan, dan sikap terhadap penulisan dalam kelas ESL dikalangan pelajar Sarjana Muda TESL UiTM Shah Alam, Selangor, Malaysia.Tujuan kajian ini adalah bertujuan untuk meninjau faktor-faktor yang menghasut dan memburukkan mahasiswa TESL kebimbangan bertulis, membezakan tahap pelajar keberkesanan diri kearah penulisan, mengenalpasti sikap pelajar terhadap penulisan dalam kelas ESL, menyiasat perbezaan yang signifikan di antara kebimbangan menulis, self-efficacy bertulis dan sikap terhadap bertulis dengan maklumat demografi. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk memeriksa hubungan yang signifikan antara penulisan dan keberkesanan diri dan menulis dan sikap terhadap menulis. Responden bagi kajian yang berbentuk korelasi ini melibatkan 158 pelajar TESL Sarjana Muda UiTM Shah Alam. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa majoriti pelajar bertindak balas secara positif terhadap soal selidik dalam hal kebimbangan menulis, keberkesanan diri kearah penulisan dan sikap terhadap penulisan dikalangan pelajar Sarjana Muda TESL. Keputusan kajian ini telah mendapati bahawa pelajar-pelajar mempunyai kebimbangan mentulis yang rendah dan keberkesanan diri yang tinggi dan menunjukkan sikap positif terhadap peulisan dalam kelas ESL. Manakala, hubungan antara kebimbangan menulis dan keberkesanan diri kearah penulisan berjaya mendapati korelasi yang lemah negatif hubungan antara kebimbangan menulis dan sikap terhadap penulisan juga menunjukkan korelasi yang lemah negatif. Cadangan untuk membantu pelajarmemperbaiki penulisan mereka termasuklah menyediakan maklumbalas tambahan terhadap kertas pelajar, memudahkan perbincangan mengenai cabaran bertulis, tunjuk ajar dan bimbingan pelajar yang memerlukan sokongan bertulis tambahan, meningkatkan aktiviti membaca kerana aktiviti membaca membantu dalam kecekapan menulis, penulisan jurnal dan pertemuan satu-ke-satu antara pensyarah dan pelajar di mana pertemuan itu membantu pelajar meluahkan perasaan mereka mengenai cabaran yang mereka hadapi dengan tugas bertulis tertentu. Adalah diharapkan kajian ini akan menyumbang kepada peningkatan bertulis L2 dikalangan pelajar ESL terutama mereka yang terlibat dalam bidang Bahasa Inggeris. Oleh itu, dengan meningkatkan lagi penulisan L2 boleh memberi manfaat kepada pelajar, pensyarah, dan juga pihak berkepentingan yang lain di dalam bidang ini.