Penggunaan koleksi bahan pengurusan Pusat Sumber Maklumat di Perpustakaan Tun Abdul Razak 1 (PTAR 1), UiTM Shah Alam satu kajian di kalangan pelajar Pengurusan Pusat Sumber Maklumat (IS 223) dari Fakulti Pengajian Maklumat / Mohd Shamsuddin Othman - Othman, Mohd Shamsuddin (Faculty of Information Management, 2001)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui tentang penggunaan koleksi bahan Pengurusan Pusat Sumber Maklumat di kalangan pelajar yang mengikuti pengkhususan Pengurusan Pusat Sumber Maklumat. Penggunan koleksi meliputi bagaimana koleksi bahan membantu memenuhi keperluan maklumat pelajar, mencukupi atau sebaliknya dan tahap kekinian koleksi. Koleksi yang mencukupi dan terkini amat penting dan menjadi pemangkin dalam proses pembelajaran, pengaran dan penyelidikan. Dapatan kajian ini menunjukkan kebanyakan koleksi bahan pengurusan pusat sumber maklumat adalah tidak mencukupi dan bahan yang terkini dalam bidang tersebut adalah berkurangan. Beberapa cadangan untuk mengatasinya turut disertakan dalam penyelidikan ini.