Tinjauan ke atas permintaan dan penawaran rumah kos rendah di Shah Alam / Abu Shufian Amir Ajil - Amir Ajil, Abu Shufian (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1995)
Unit kediaman adalah merupakan satu keperluan bagi setiap individu di manamana sahaja. Apabila seseorang itu melakukan aktiviti di sesuattu tempat, maka mereka akan memerlukan unit kediaman. Di bandar, masalah timbul di mana-mana penduduk yang ramai memerlukan unit kediaman sedangkan penawaran penawarannya adalah sentiasa kurang. Fenomena ini telah menyebabkan kesukaran untuk memiliki unit kediaman terutamanya bagi penduduk yang berpendapatan rendah malah ada penduduk yang tidak memikirkan soal kualiti uniit kediaman asal sahaja mereka boleh memiliki tempat berlindung dan mengakibatkan masalah setinggan.