Keberkesanan kerja pembersihan dan servis bangunan muzium / Dian Ainor Mizan - Mizan, Dian Ainor (Faculty of Architecture , Planning and Surveying, 2002)
Apabila kita mendengar atau bercakap tentang muzium, jelas terbayang di fikiran bahawa muzium adalah sebuah bangunan dimana tersimpannya segala khazanah dan artifak sejarah. Namun sebenamya, muzium bukan hanya tempat tersimpannya khazanah dan artifak sahaja malahan muzium juga merupakan gedung atau pusat tersimpannya segaia ilmu yang berkaitan dengan sejarah kehidupan manusia, negara dan sebagainya. Tidak ketinggalan juga, muzium adalah tempat di mana ianya dapat membangkitkan semangat dalam diri kita agar sentiasa mengenang akan asal usul kita, mencintai tanah air dan menghargai setiap jasa dan pengorbanan para pemimpin dan masyarakat yang terdahulu yang mula-mula menerajui tanah air sehingga terbentuknya negara yang maju serta aman damai dan mempunyai generasi yang berjaya seperti mana yang kita lihat pada hari ini.