Perbadanan pengurusan ‘perlaksanaan dan keberkesanan pengurusan kediaman kondominium (Kes kajian : Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) / Mohd Nazroi Shukri Muda - Muda, Mohd Nazroi Shukri (1997)
Tidak dinaftkan permintaan terhadap harta tanah kediaman kebelakangan ini begitu meningkat seiring dengan pertunibuhan ekonomi negara yang pesat. Kesan daripada itu, disamping penawaran tanah yang terhad maka terdapat banyak bangunan-bangunan bertingkat atau tinggi telah dibina bagi tujuan kediaman. Fenomena ini banyak tertumpu di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Johor Bharu, George Town dan sebagainya akibat daripada tekanan pcrtambahan penduduk Walaupun masalah ini sedikit sebanyak dapat di atasi akan tetapi fenomena baru telah muncul menjerumus kepada permasaalahan berkenaan permilikan dan pengurusan bagi bangunan-bangunan bertingkat tersebut. Persoalan yang timbul ialah bagaimanakah permilikan terhadap setiap unit-unit dapat dipastikan dan dilindungi serta siapakah yang pcrlu menguruskanya.