Serangan agen biologi ke atas struktur bumbung kayu curam / Siti Nurul Asma’ Mohd Nashruddin - Mohd Nashruddin, Siti Nurul Asma’ (Faculty of Architecture , Planning and Surveying, 2008)
Bumbung adalah struktur yang penting bagi sebuah bangunan. Bumbung berperanan memberi perlindungan kepada penghuni bangunan daripada cuaca seperti panas dan hujan sekaligus memberi identiti kepada bangunan itu sendiri.Bumbung biasanya dibina dengan menggunakan sistem kekuda manakala struktur bumbung bagi rumah kediaman selalunya dibina daripada bahan kayu dan bentuk bumbungnya adalah jenis bumbung curam. Bagi bangunan lama yang telah dibina melebihi 15 tahun tentunya mempunyai pelbagai masalah terutama bagi sistem kerangka bumbung, yang mudah diserang agen biologi seperti anai-anai, bubuk, cendawan dan kulat. Oleh itu adalah penting untuk memastikan bumbung sentiasa diselenggara secara sistematik dan berterusan untuk menghindarnya daripada sebarang kecacatan yang lebih serius berlaku.Selain itu, dapat juga memanjangkan tempoh ketahanan bumbung untuk menampung beban yang disebarkan ke atasnya dan secara tidak langsung keselamatan penghuni bangunan terjamin.